perjantai 30. maaliskuuta 2012

Aloittelevan kotiäidin selviytymisopas


Kun taapero syntyi, minusta tuntui, että vuorokaudessa oli 48 tuntia ja jokainen niistä oli työläs. Kesti pari kuukautta ennen kuin osasin ottaa rennommin. Muistan hetken hyvin. Oli kaunis syyspäivä Hakaniemen rannassa. Lykin vaunuja rivakasti kohti kauppaa ja katselin ihmisiä, jotka istuivat puistonpenkeillä nauttimassa auringosta. Tajusin, että mikään ei estä minua tekemästä samoin. Pysähdyin, suljin silmät ja päätin nauttia elämästä vauvan kanssa. Mikä kiire tässä on. Mitä sitten jos se herää. Kyllä me selviämme.

Puolentoista vuoden aikana olen kerännyt itselleni vinkkejä, joiden avulla olisin tehokkaampi, jaksavampi ja iloisempi. Osa on varmaan ärsyttäviä, mutta silläkin uhalla, tässä näitä tulee. Osa on saatu ystäviltä, osa kirjoista, osa on itse hyväksi havaittu.

Tartu toimeen. Jos kasa likaisia vauvan vaatteita sängyllä ärsyttää, vie ne pyykkikoriin. Jos tiskikone on tyhjentämättä ja katselet sitä toimettomana, tyhjennä se. Yhtä paljon energiaa kuluu tiskikoneesta ärsyyntymiseen kuin siihen, että astiat latoo nopeasti kaappiin.

Tee kaikkesi, että lapsesi nukkuvat hyvin. Anna särkylääkettä illalla, jos vaikuttaa siltä, että lapsesi itkee hampaita. Yritä luoda päiväunirytmi. Käytä kaikkia mahdollisia apuvälineitä: tuttia, keinutassuja, musiikkia, lastenvaunuja sisällä, sitteriä, kantopussia. Yritä opettaa vauva nukahtamaan omaan sänkyyn. Itkuisina öinä hyväksy tilanne. Tämä on osa elämää nyt, mutta ohimenevää. (Meillä on ollut onni saada kaksi hyvin nukkuvaa lasta. Tämä on ollut ohje itselleni. En halua ryhtyä opastamaan ketään, jonka vauva nukkuu huonosti.)

Muista hengittää kun vauva itkee. Vauvan itku on yksi stressaavimmista äänistä. Hengitä syvään ja yritä rentoutua.

Epätoivoisissa tilanteissa yritä nähdä itsesi osana komediaelokuvaa. Kun mikään ei auta, on pakko etsiä tilanteen humoristisia puolia.

Älä haikaile. Kun ystäväsi lähtee Berliiniin/Australiaan/elokuvajuhlille/tanssitunnille/uimarannalle, iloitse hänen kanssaan.

Älä siivoa silloin kun lapsesi nukkuu. Käytä ainakin puolet päiväuniajasta lepoon tai mukavaan tekemiseen. Tee kotitöitä yhdessä lapsen kanssa.

Valmistele tulevaa päivää edellisenä iltana. Jos haluat aamulla kahvia, lataa kahvinkeitin valmiiksi. Jos tiedät, että lähdet aamulla ulos, pakkaa hoitolaukku. Siivoa keittiö illalla ja yritä miettiä, mitä ruokaa huomenna syödään, jos et jo tiedä. Muista myös, että sinun itsesi pitää syödä jotain.

Turvaudu purkkiruokaan. Ole joustava lastesi ruokailun suhteen. Käytä pakasteita, valmiiksi paloiteltuja vihanneksia ja lapsille tarkoitettuja valmisruokia. Tee isoja annoksia ja pakasta ruokaa lapsellesi sopivina annoskokoina.

Totuta lapsesi syömään purkkiruokaa huoneenlämpöisenä. Elämä latteäitinä helpottuu.

Jätä väliin. Vaikka olet maksanut muskarin ja vauvauinnin lukukausimaksun, sinun ei ole pakko mennä tänään, jos väsyttää eikä huvita.

Avaa telkkari. Lasten dvd:n katselu on ihan ok, kun haluat puhua puhelimessa, tehdä hommia tai vain huoahtaa hetkiseksi.

Soita kaverille. Mikään ei piristä niin kuin vertaistuki.

Hanki kännykkä, jota voit käyttää yhdellä kädellä. Iphone on huono.

Shoppaile netissä. Monet lastentarvikkeet ovat halvempia nettikaupassa. Nettikaupasta ostetut tavarat voi palauttaa. Yleensä toimituskulut maksavat bussilipun verran. Kaupasta ei kuitenkaan löydy oikeaa kokoa.

Järjestä kotisi niin, että taaperosi voi mennä minne vain. Tai hanki portti.

Lähde ulos. Käy kahvilla lasten kanssa.

Suklaata on hyvä olla kaapissa ja rusinoita taskussa. Tiukkojen tilanteiden varalle sekä äiti että lapsi tarvitsevat makeaa.

Pelleile ja leiki leikkejä, joista itsekin tykkäät. Hyväntuulisena asiat sujuvat paremmin.

Hengähdä hetkeksi. Älä koko ajan yritä tehdä jotain. Makaa sohvalla. Lue lehti. Juo kuppi kahvia.

Yksi tunti viikossa itselle ja yksi parisuhteelle. Kuulin tämän papilta. Tämä aika kuulemma riittää pitämään perheen koossa.

“Tämäkin on vain yksi kehitysvaihe” Ohjeeni kaikissa sopivissa tilanteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti